Historie

Historien om Agerskov

Agerskov (tyskAggerschau) er en by i det centrale Sønderjylland med 1.206 indbyggere (2022)[1], beliggende i Agerskov Sogn, 9 km fra Toftlund, 15 km fra Løgumkloster og 16 km fra Rødekro. Byen hører til Tønder KommuneRegion Syddanmark.

Agerskov ligger omtrent midt mellem fire historiske købstæder. Fra Agerskov er der 23 km til Aabenraa, 30 km til Tønder, 35 km til Ribe og 30 km til Haderslev.

Byen er først og fremmest kendt for sin kongeligt priviligerede kro med rettigheder fra 1767Agerskov Kro fungerede i gamle dage som landsby- og landevejskro og var et samlings- og tingsted for lokalbefolkningen i det centrale Sønderjylland. Desuden husede den brændevinsbrænderi, ølbryggeri og høkeri. Kroen er løbende blevet restaureret siden 1981.

 

Uden for Agerskov ligger rester af Forsvarsbatteriet i Gammelskovkrat som en del af Sikringsstilling Nord.

Byen blev som store dele af Sønderjylland/Nordslesvig tysk efter krigen i 1864, hvilket varede indtil genforeningen i 1920.

Frank Erichsen fra DR2‘s program Bonderøven kommer oprindeligt fra Agerskov.[2] Det samme gør Ole Birk Olesen, som er folketingsmedlem for Liberal Alliance, og Tommy Ahlers, som er iværksætter og folketingsmedlem for Venstre.

Bygninger i byen

Agerskov Ungdomsskole er et kulturelt traditionelt knudepunkt for byen. Det var, fra oprettelsen i 1919, den første dansksindede efterskole i Sønderjylland, og fungerer i dag stadig som efterskole.[3] Dette gjorde efterskolen til et alternativ til de grænseskoler, der var oprettet på den danske side af grænsen, hvortil dansksindede unge i de tyske-besatte dele af Sønderjylland illegalt kunne rejse til, for at lære dansk sprog, kultur og håndværk.[4]

Agerskov Kirke er en romansk granitkvaderkirke opført omkring år 1200 med ombygninger i år 1300– og 1500. Tårnet har et såkaldt tørninglen-spir, der også pryder den nærliggende Branderup Kirke. Kirken i Agerskov er viet til Sankt Dionysios som var biskop i Paris omkring år 200 e.Kr.